Munkavállalóknak

Teendők lépésről lépésre

Számos feladat vár a munkavállalóra a szülési szabadság megkezdése előtt: a magánéleti felkészülés mellett különböző jogi és hivatali teendőket, munkahelyi ügyeket is időben el kell intézni. Az emberi oldal azért jött létre, hogy mindezt egy felületen bemutassa, és lépésről lépésre segítse a család bővülését tervező embereket a munkavállalás terén az előkészületektől kezdve az otthon töltött időszakon át egészen a visszatérésig.

Álláshirdetések kisgyermekeseknek

Tervezés

Már a tervezési szakasz elején fontos végiggondolniuk a jövendőbeli szülőknek, hogy egyáltalán jó helyen vannak-e jelenlegi munkahelyükön, pozíciójukban. Milyen munkafeltételek között dolgoznak, mennyire érzik családbarátnak, biztonságosnak a vállalati kultúrát, milyen kilátásaik vannak a visszatérésekor.

BŐVEBBEN

Várandósság

Mikor kell és hogyan érdemes bejelenteni a terhességet a munkahelyen? Milyen jogai és lehetőségei vannak a várandós munkavállalóknak? Hogyan lesz zökkenőmentes a munkahelyi feladatok átadása, és hatékony a felkészülés az elkövetkezendő időszakra? Hasznos tippek a felkészüléshez a pénzügyi kérdésektől a pszichológiai tanácsokig.

BŐVEBBEN

Visszatérés

A szülési szabadság végéhez közeledve aktuálissá válik a kérdés: hogyan tovább? Az újdonsült szülőnek nem csak azt kell eldöntenie, hogy visszatér-e a munka világába, hanem azt is, hogy ha igen, akkor teljes vagy részmunkaidőben dolgozna. Ezt a korábbi munkahelyén tenné, vagy új lehetőség után nézne, esetleg pályát váltana – bármelyik lehetőséget is választja, Az emberi oldalon megtalálja hozzá a tudnivalókat.

BŐVEBBEN

Kisgyermekes szülők helyzete a magyar munkaerőpiacon

Magyarországon a nők közel fele gyermeke megszületése után nem megy vissza az eredeti munkahelyére dolgozni – és sok esetben nem a saját döntéséből. Ezzel szemben azoknál a munkáltatóknál, ahol támogatják és gördülékennyé teszik a távozás folyamatát, sokkal inkább számíthatnak arra, hogy vissza is térnek hozzájuk az értékes tapasztalattal rendelkező munkavállalóik. Sok vállalatnál felismerték, hogy érdemes odafigyelni a kisgyermekes dolgozóik igényeire, hiszen így nem veszítenek el egy többéves tapasztalattal rendelkező munkavállalót, akinek pótlása egy új kollégával nagy kihívást jelenthet.

Az üzleti érdek mellett azonban nem hagyható figyelmen kívül a kérdés társadalmi vonatkozása és az emberiesség elve sem. Munkáltatóként nem csupán azért kell jól bánnunk a várandós nőkkel és a kismamákkal, újdonsült szülőkkel, mert ez kedvező a vállalat számára, hanem azért is, mert a támogatás, a megértés, egymás segítése, az empátia olyan univerzális értékeink, amelyek nem csak civilként, de munkaadóként is érvényesek – hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyarország.

Tovább a kutatás eredményeire

Az UNICEF Magyarország missziójának fókuszában a gyermekek jólléte, illetve a gyermekek jogainak védelme áll. Ám tudjuk, hogy a gyermekek életminősége szorosan összefügg a szülők boldogulásával. Az a szülő tud stabil, egészséges, biztonságos alapot nyújtani egy boldog gyerekkorhoz, aki képes összehangolni családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit. Vagyis az a gyermek van jól, aki körül a felnőttek – és elsősorban a szülők – jól vannak. Ebben mindenkinek van feladata: a család valamennyi tagjának, a munkahelyi vezetőknek, a szélesebb társadalomnak és az államnak is. Hiszen a kisgyermekes anyák megfelelő foglalkoztatottsága nem csupán a gazdaság versenyképessége szempontjából fontos, vagy a nemek közötti egyenlőség megteremtésének az alapja, hanem gyermekjogi, gyermekjóléti kérdés is.

Az UNICEF Magyarország minden olyan üzleti vagy társadalmi kezdeményezést, jó gyakorlatot üdvözöl, amely a gyermekek köré font védőhálót erősíti. Számos társadalomtudományi kutatás vizsgálta már a nők társadalmi és munkaerőpiaci helyzetét, ám kevés vizsgálat összpontosít a szülés utáni visszatérésükre a munka világába. A Profession.hu által, az UNICEF Magyarország munkatársainak szakmai tanácsai alapján készített tanulmány pillanatképet ad a kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzetéről és lehetőségeiről, és az UNICEF Magyarország korábbi, 2020-ban végzett, sokrétű kutatási projektjére épül. Mindkét kutatás eredményei és részletes adatai elérhetőek azemberioldal.hu felületén.

Az UNICEF Magyarország a Profession.hu-n meghirdetett állásokat és az oldalon megjelenített munkahelyeket egyedileg nem vizsgálta, és nem célja ösztönözni a kisgyermekes anyák munkavállalását vagy a megjelenített konkrét állásokra való jelentkezését.

A Profession.hu-val való együttműködés során az UNICEF Magyarország kizárólag szakmai tanácsokkal segítette a céget abban, hogy az minél relevánsabb információkkal rendelkezzen a kisgyermekes szülőket érintő, olyan munkaerőpiaci kihívásokról, amelyeknek közvetlen hatása van a gyermekek jövőjére és jóllétére.

Tovább az Unicef Magyarország aloldalára

Állásajánlatok kisgyermekes szülőknek

Kisgyermekes munkavállalók számára megfelelő állások gyűjteménye,
hogy
a legjobb helyen dolgozzanak.

A Profession.hu kisgyermekeseknek ajánlott munkákat tartalmazó gyűjteményében azok az álláshirdetések kapnak helyet, amelyeknél a munkáltató jelezte, hogy a meghirdetett állás megfelelő lehet a kisgyerekes szülők számára is. A listában megjelenő hirdetések kisgyermekeseknek ajánlottként történő jelölését sem a Profession.hu, sem az UNICEF Magyarország nem ellenőrzi.