Megváltozott munkaképességű emberek terápiájának eredménye az Ozora fesztivál hatalmas dekorációja

A zero waste jegyében és terápiás munkafolyamat eredményeképp készült el az Ozora fesztivál nagyszínpadának grandiózus dekorációja a Retextil Alapítvány közreműködésével. A szervezet és az megváltozott munkaképességű emberek munkatársai 2011 óta vesznek részt a fesztivál berendezéseinek megtervezésében és elkészítésében, a színpaddekorációkat pedig 2016 óta biztosítják a fesztivál számára. Az folyamat során a közösségi alkotás élményére és a tapasztalati úton való tanulásra fókuszálnak, ezzel gyógyulnak a résztvevők. Az idei fesztivál nagyszínpadára készült hatalmas árnyékoló elkészítése például kilenc hónapot vett igénybe.

A különleges módszer a pécsi Retextil Alapítvány vívmánya, ami magában foglal egy különleges alkotási folyamatot és terápiát. A lényege, hogy kidobott textíliákból, kézi munkával készítenek különböző tárgyakat, ezzel új funkciót adva a kidobásra szánt szöveteknek. A munkafolyamat az újrahasznosítás mellett terápiás célt is szolgál, az egyedi termékeket megváltozott munkaképességű emberek készítik. A technika lényege, hogy az otthonokban keletkező textilhulladékokat csíkokra vágják, majd az ebből sodort sokszínű, strapabíró fonal, amiből készülnek a komplexebb termékek.

„Maga a Retextil a művészet nyelve valamilyen szempontból, ahogyan mi dolgozunk, az pedig egy terápiás módszer. Azt szoktam mondani, hogy a lehető legapróbbtól a lehető legnagyobbakig terjed a termékeink köre. Van fülbevalónk, ami gombból vagy horgolt nejlonharisnyából készül, ezek a legapróbb termékeink. A legnagyobb pedig az ötezer négyzetméteres vagy légköbméterben még hihetetlenebbnek hangzó méretű színpadfedés.” – nyilatkozta Theisz Angéla, a Retextil művészeti vezetője, tervezője a Telexnek. A termékportfólióban ugyanakkor megtalálhatóak például szőnyegek, változatos méretű puffok és ülőpárnák, sapkák, táskák, játékok vagy gyógyászati segédeszközök. „Alapvetően két fő elemből áll a munkánk. Az egyik a ledhordozó felületek, amik itt készülnek a műhelyben. Az évek során gyakorlatilag már az összes technikát használtuk ezeknél azok közül, amiket a Retextilben szoktunk. A másik a nagy árnyékoló felület, ami többségében hiperbolikus rendszerekből épül fel, tehát gyakorlatilag egy térbeli geometriai képződményt építünk a textilekből.” – tette hozzá Angéla.

Az árnyékoló dekoráció megalkotásának kezdete a Retextil pécsi műhelyében kezdődik, itt készítik elő a szükséges darabokat, majd a fesztivál helyszínén egy 30-40 fős, önkéntesekből álló csapat segítségével szerelik össze elemeket. A Retextil munkatásrsainak munkáival nem csak a nagyszínpadnál találkozhatunk a fesztiválon belül, kisebb árnyékolókat, lámpabúrákat, puffokat, szőnyegeket is készítenek a látogatók számára.

Az O.Z.O.R.A. Fesztivál egy egyhetes, pszichedelikus zenei, összművészeti rendezvény, melyet 2004 óta évente, augusztus első hetében rendeznek meg a Fejér megyei Dádpusztán, Igar község közigazgatási területén, nem messze a Tolna megyei Ozorától. (Wikipédia)

Az interjú és a képek forrása: Telex.hu

Állásajánlataink megváltozott munkaképességű munkavállalóknak

Az aktuális lehetőségekért kattintson a Tovább az állásokra gombra