„Ne vállaljanak akármennyiért munkát, inkább keressenek fel egy alapítványt” – interjú

Zsolt értelmi sérült emberként 18 éves kora óta aktív munkavállaló. 14 éve a KézenFogva Alapítvány segíti őt a céljai elérésében: a munkakeresésben, adósságtörlesztésben, jogi és munkaügyi segítséggel, érdekképviselettel. A szervezet Támogatott Lakhatási programjának segítségével pedig mára külön otthont tartanak fent párjával. 2021 februárja óta az Auchannál dolgozik és felel a termékek frissességéért. Korábban ugyanakkor korántsem volt ennyire zökkenőmentes az élete – Zsolt a megváltozott munkaképességű munkavállalókhelyzetéről is beszélt.

Mióta vagy aktív munkavállaló? Hogy indult a karriered?

Nagyon régóta, 18 éves korom óta dolgozom. Az alapítvánnyal pedig 14 éve vagyunk kapcsolatban.

Hogy kerültél kapcsolatba az alapítvánnyal? Milyen az együttműködés velük?

Egy barátomon keresztül. Együtt dolgoztunk egy tanyán és mindig segítettünk egymásnak a munkakeresésben. Ő ajánlotta a KézenFogvát. Megvolt az interjú és segítettek is elhelyezkedni – először még segédmunkásként.

Elég gyakran beszélünk a mai napig Ákossal, az alapítvány ügyvezető-igazgatójával. Nagyon sokat segített és segít mostanáig. Amikor eljöttem az előző munkahelyemről, tele voltam adóssággal, segített ezzel egyenesbe kerülni, új munkát találni. Legtöbbször őt keresem, ha van valamilyen problémám.

Mivel foglalkozol az Auchannál?

Minőségellenőr vagyok, a termékek lejárati dátumait ellenőrzöm és leszedem azokat az árukat, aminek már közel van. Muszáj mindig odafigyelni, felelősségteljes munka. 

Hogy érzed magad a munkahelyeden? Hogy ment a beilleszkedés?

Nagyon jól, szuper a hely. Soha nem gondoltam volna, hogy felvesznek, erre most már több, mint egy éve itt dolgozom. Jól ment a beilleszkedés, segítőkész volt mindenki. A vezetőknek is igyekeztem bizonyítani, hogy lássák, hogy komolyan veszem a dolgot. A kollégákkal egyébként keveset beszélünk, a munkámat jórészt egyedül végzem, ha nem tudok valamit, akkor viszont zokszó nélkül segítenek. Amikor végzek a munkámmal délután, be szoktam segíteni nekik tölteni, hogyha sok a munka.

Mi a legnagyobb kihívás a munkában? Mi az, amit szeretsz benne?

A tesztek nehezek. Félévente teljesíteni kell egy tesztet legalább 80 százalékra, a kérdések pedig a munkával kapcsolatosak. Ennél szoktam izgulni, hogy sikerül-e.

A rotálást például szeretem. Amikor egy lejárat-közeli terméket ki kell cserélni és ezt regisztrálni kell a rendszerben. Szeretem az árufeltöltést is. Az értékelésnél a vezetők is mondták, hogy jó a hozzáállásom, alapos munkát végzek, persze van, amikor figyelmetlen vagyok és nem veszek észre valamit, ilyenkor a kollégákkal kisegítjük egymást.

A cégen belül van, akihez fordulhatsz? Vagy az alapítványt keresed ilyenkor?

Általában olyan problémák merülnek fel a munkával kapcsolatban, amiben nem az alapítvány tud segíteni. Az Auchannál sokkal szervezettebb a rendszer, mint az előző munkahelyemen volt, itt a HR osztályhoz vagy a kollégákhoz is bármikor fordulhatok, ha segítség kell. Volt eset, amikor aznap jutott eszembe, hogy orvoshoz kell mennem, ők pedig szó nélkül megváltoztatták a beosztást és megoldották a problémát.

A tapasztalataid alapján van-e üzeneted azoknak a megváltozott munkaképességű embereknek, akik munkavállaláson gondolkoznak?

Az, hogy nem kell félni, mindenki álljon ki a „saját igazáért”. Nyugodtan vágjanak bele, úgy gondolom, hogy mindig van megoldás. Adósságom volt, amikor eljöttem a korábbi munkahelyemről, és csak azután kezdtünk egyenesbe jönni a párommal, amióta az Auchannál dolgozok: azóta tudunk félrerakni is.

Szerintem a megfelelő munkahely megtalálása és az ilyen helyzetek elkerülése végett is érdemes felkeresni egy alapítványt. Nekem sokkal könnyebb, amióta kapcsolatban vagyok velük, mindig segítettek.

Van üzeneted azok felé a cégek felé, akik megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásán gondolkoznak?

Nekik csak annyit üzennék, hogy ha az alkalmazás mellett döntenek, fontos, hogy legyenek egy kicsivel türelmesebbek, mint egyébként. Mi kicsit másképp gondolkozunk, van, amiben különbözünk, de ha megkapjuk a bizalmat, akkor biztosak lehetnek benne, hogy igyekezni fogunk és azt a munkát becsülettel elvégezzük. A bizalom a legfontosabb.

Állásajánlataink megváltozott munkaképességű munkavállalóknak

Az aktuális lehetőségekért kattintson a Tovább az állásokra gombra