Ezekre érdemes felkészülnünk online állásinterjú előtt

A járványhelyzet miatt az állásinterjúk online térbe kerültek át, és bár a személyes találkozót teljes egészében nem pótolhatja ez a megoldás, a toborzási szakértők mégis úgy látják, a kiválasztási folyamat személyes találkozás nélkül is működhet.  Az új helyzet sokaknak kimondottan könnyebbséget, másoknak viszont szűkebb eszköztárat jelent, ugyanis – amellett, hogy nincs szükség az interjú helyszínére való utazásra – az otthoni környezetben sokszor kevesebb a zavaró tényező és a stresszfaktor, mint személyes interjú esetén, viszont nehezebb személyes benyomásokat kialakítania mindkét félnek. Mire érdemes odafigyelnünk egy online interjús helyzetben?

Internet és nyugalom

Egy online állásinterjú lebonyolításához akár egy mobiltelefon kamerája és mikrofonja is tökéletesen elég. A stabil internetkapcsolat elengedhetetlen ahhoz, hogy jól sikerüljön a virtuális találkozó. Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a wifikapcsolatunk vagy a térerőnk, és ajánlott odafigyelnünk arra is, hogy a laptopunk vagy telefonunk fel legyen töltve. 

Akárcsak egy személyes interjú esetén, ilyenkor is öltözzünk az alkalomnak illően, erre az időpontra cseréljük le az otthoni viseletünket. Győződjünk meg róla, hogy a lakóközösségünk nem fogja megzavarni az interjút, ehhez pedig keressünk egy csendes helyet a lakásban. 

Figyeljünk a kamerán keresztül látható környezetünkre: több videószoftver alkalmas már arra, hogy elhomályosítsa a résztvevők körüli hátteret, igény szerint ezzel a lehetősséggel is élhetünk. Érdemes figyelnünk a jó fény- és hangminőségre, ami a megbeszélés előtt egyszerűen tesztelhető. Ha nagy a háttérzaj körülöttünk, használjunk headsetet vagy mikrofont, így kevésbé szűrődik be a beszélgetésbe. 

Lassú beszéd és szemkontaktus

Különösen fontos, hogy törekedjünk a lassú és érthető beszédre, mert akármilyen jó az internetkapcsolatunk, előfordulhat, hogy akadozik a hívás és a mikrofon is torzíthat. Az online interjúknál – személyes jelenlét hiányában – tekintetünk könnyebben elkalandozhat, kiemelten figyeljünk tehát a szemkontaktus fenntartására. Egyéb esetben a kameraképünkkel akaratlanul is azt a hatást kelthetjük, hogy nem érdekel a másik fél mondandója.

Amennyiben a kommunikáció terén speciális feltételeink vannak, jelezzük már az interjú előtt, hogy a beszélgető partnerünk fel tudjon készülni, például jelnyelvi tolmács bevonásával.

Kölcsönösség és fontos kérdések

Az online térbe került állásinterjúk a munkavállalóknak és a toborzást végző szakembereknek is egy új helyzetet jelentenek, ennek pedig hatása van az interjúk menetére. A munkavállalók jelentős részénél stresszfaktort, kényelmetlenséget jelent a személyes találkozó a felvételi eljárás során. A megváltozott szituációban viszont számukra ennek hatása csökkenhet, ugyanis a virtuális térben folyó beszélgetés egy jóval sterilebb helyzetet eredményez. 

Fontos figyelembe vennünk, hogy interjún nem csak a jelölt mutatkozik be a vállalatnak, hanem a munkahelynek is jó benyomást kell tennie a jelentkezőre. Személyes benyomások híján érdemes érdeklődnünk minden minket érdeklő részletről a munkakörnyezettel, a leendő csapattal, vagy akár a vállalati értékekkel kapcsolatban. Kérdezzünk bátran a minket személy szerint érintő feltételekről, a munkakörülményekről, az akadálymentesítés mértékéről, formájáról. Érdemes előre jeleznünk az igényeinket – amely feltételek biztosítása nélkül problémánk adódhatna a munkavégzés során – hiszen mi ismerhetjük leginkább saját szükségleteinket. 

Próbafeladat és egyéb kiegészítő tesztek

Amennyiben potenciális munkaadónk az interjút követően próbafeladattal is fel szeretné mérni tudásunkat, képességeinket, ennek kiosztása előtt beszéljük át vele, hogy milyen formában lenne számunkra megfelelő, elfogadható a teszt. Gondoljuk végig, hogy szükségünk van-e például támogató szoftverre, hosszabb határidőre annak kidolgozásához, esetleg hanganyag formájában lenne szükségünk az információkra, vagy éppen ellenkezőleg, írott formában szeretnénk ezeket megkapni. Ne felejtsük el, hogy a munkaadó nem feltétlenül van tisztában azzal, hogy mi jelentene nekünk segítséget, nem biztos, hogy tisztában van a helyzetünkkel, ezért érdemes ezeket a részleteket is tisztázni vele.

Praktikus tanácsok

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy online állásinterjú, néhány speciális helyzetre érdemes készülnie mindkét félnek. Fontos a legelején ellenőriznünk, hogy a mikrofon és hangszóró mindkét félnél be van-e kapcsolva. Hallássérült embereknél előfordulhat online kommunikáció során, hogy nem a hallókészülék beállításával van probléma, csak egyszerűen a számítógép valamely perifériáját kell bekapcsolniuk, engedélyezniük. Ha pedig siket ember vesz részt az interjún, igénybe vehető videó alapú jelnyelvi szolgáltatás is. 

Vak embereknek érdemes látó személy segítségét kérniük az előkészületeknél: például a kameraképhez mérten hogyan érdemes elhelyezkedniük, hova érdemes nézniük, hogy megfelelően látszódjanak a képen. 

Munkavállalóként érdemes megemlíteni a megváltozott munkaképesség mibenlétét, ezzel elkerülhetőek a félreértések, és a munkaadó is biztosan tisztában lesz a helyzet specifikumaival a továbbiakban. Például autizmussal élő személy esetében világossá válik, hogy miért kommunikál sajátságosan, miért lehetnek problémái a másik fél mondataira adott reakcióval. 

Mozgássérült emberek esetében a home office lehetősége különösen fontos. Mára az ezzel kapcsolatos negatív előítéletek jelentősen csökkentek, így igény esetén ezt is ajánlott szóba hozni, valamint akár a munkavállaló akadálymentesítéssel kapcsolatos igényeit is tisztázhatják a felek. 

Állásajánlataink megváltozott munkaképességű munkavállalóknak

Az aktuális lehetőségekért kattintson a Tovább az állásokra gombra