Most különösen értékesek lehetnek a megváltozott munkaképességű munkavállalók

A járványügyi helyzet számos munkavállaló számára jelent nehézséget, ami a megváltozott munkaképességű emberek esetén hatványozottan igaz. Ezzel párhuzamosan a járványügyi korlátozások feloldása után a fellendült magyar munkaerőpiacon megsokszorozódtak a betöltésre váró álláslehetőségek, jelentős munkaerőhiányt kialakítva. A járvány hatására instabillá vált helyzetben a munkavállalók cég iránti elköteleződése és lojalitása, bizalma kiemelten fontossá vált – nem újkeletű, hogy ez a kapcsolat jelentősen javítható a vállalati kultúra gazdagításával, társadalmi felelősségvállalással, szociális elköteleződésével, támogató törekvéseivel is erősíthető.

Napjainkban minden eddiginél nagyobb jelentősége van a társadalmi felelősségvállalásnak, ezalól pedig a vállalatok sem kivételek. Fontos megmutatniuk, hogy hossz távú célok mentén működnek, és szociális téren is profitálhatnak az emberek a működésükből. Ha a cégről az a kép alakul ki, hogy, jól bánik az emberekkel – beleértve a saját munkavállalóit is – mellette szociálisan is érzékeny, sokat javíthat a megítélésükön, népszerűségükön, így ez végső soron a jelentkezések számában is tetten érhető lehet. Ha pedig a céghez többen jelentkeznek, potenciálisan több tehetséget is vonz magához. A pozitív reputáció elősegítheti a munkavállalói elköteleződést, a dolgozók megtartását, ami kulcsfontosságú kérdéssé vált, különösen a korlátozások feloldása óta kialakult erős munkaerőhiány miatt. Az elkötelezett munkavállalók pedig produktívabbak, elégedettebbek, a pozitív légkör pedig hozzájárul az ideális munkakörnyezethez.

Az elmúlt két év sokszor kiszámíthatatlan fordulatai miatt új kihívásokkal néznek szembe mind a munkáltatók, mind a munkavállalók. Sokféle aspektusa létezik az ismeretlen szituáció kezelésének, akad azonban egy téma, amiről kevés szó esett: a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása. E munkavállalói csoport nyílt munkaerőpiacon való részvétele, megmaradása ugyanis globális járványhelyzet nélkül sem könnyű. A munkáltatók lehetőségeiről és a társadalmi szerepvállalás fontosságáról Fehér Miklóssal, a Kézenfogva Alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatás vezetőjével beszélgettünk.

Változatlan alapok és munkáltatói előnyök

A megváltozott munkaképességű munkavállalók felvétele, foglalkoztatása mellett szóló alapvető érvek és munkáltatói előnyök most is ugyanúgy érvényesek. „Sokakat az aktív társadalmi szerepvállalás, vagy személyes érintettség, nem utolsó sorban gazdasági érdekek vezetnek, amikor megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása mellett döntenek. A társadalmi szerepvállalás most, ebben a helyzetben lehet igazán aktív, van rá igazán nagy szükség” – magyarázza Fehér Miklós.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához kapcsolódó adó- és egyéb kedvezményekre változatlan formában jogosult a munkáltató. „A rehabilitációs hozzájárulási fizetési kötelezettség továbbra is fennáll, tehát azt a huszonöt főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek ezután is fizetniük kell. Ennek összege fejenként és évente az aktuális minimálbér kilencszerese, 2022-ben 1 800 000 forint, ha az általuk foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám öt százalékát. Az a munkáltató, aki teljesíti a kvótát, továbbra is mentesül a fizetési kötelezettség alól” – fejti ki a szakember. Majd hozzáteszi: „A munkáltató a fentieken túl érvényesítheti a megváltozott munkaképességű személyek utáni adókedvezményét (szocho), ami a korábbi rehabilitációs kártyával igénybe vehető kedvezményeket váltotta fel.” 

Komoly engedmények bizonyos szektorokban

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány bizonyos szektorokban komoly engedményeket tett, amelyek szintén megfontolandók, ha megváltozott munkaképességű kolléga felvételén gondolkodunk: a turisztika, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a szerencsejáték, a filmipar, az előadóművészet, a rendezvényszervezés, a sportszolgáltatás területén 2020. március, április, május, június hónapokra a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. E szabály alól egy kivétel van: a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség továbbra is fennáll, azzal a kitétellel, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 8 000 forintot. 

„A fentiek értelmében, például a vendéglátásban minimálbérért négy órában dolgozó munkavállaló esetében minimális a munkáltató által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás mértéke és a munkavállalónak fizetendő bér, valamint a járulék közötti különbség” – hívja fel a figyelmet interjúalanyunk.

Akadálymentesen

Ami a munkavégzést illeti, a szakember arra is kitér, hogy ha a munkavállaló egyébként munkára képes állapotban van, a munkáltató a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás elrendelésével (Mt. 53. §), vagy a felek a munkaszerződés közös megegyezéssel történő módosításával (Mt. 58. §) alakíthatják úgy a munkafeltételeket úgy, hogy a járványhelyzet alatt is tudjon munkát végezni – például a munkakör vagy a munkavégzési hely megváltoztatásával. A szerződés módosítás történhet csak határozott időre is, a felek megállapodhatnak, hogy a járványhelyzet megszűntével újra az eredeti foglalkoztatási feltételek lépnek életbe.

„A megváltozott munkaképességű munkavállalókat semmilyen »foglalkoztatási tilalom« nem érinti, a munkaviszonyukra érvényesek a vészhelyzet előtt fennálló munkajogi normák, ahogy kijárási tilalom sem korlátozza őket, tehát munkavégzés céljából elhagyhatják otthonukat, akkor is, ha az szociális intézmény. Emellett pedig a home office is egy olyan lehetőség, amivel az érintettek szintén élhetnek, illetve munkáltatójuk ezt elrendelheti, amennyiben a munkakör jellege és a technikai feltételek ezt megengedik” – osztja meg Miklós.

Kiemelten értékesek a lojális munkavállalók

Fehér Miklós a lehetőségekhez mérten a legemberségesebb hozzáállásra biztatja a munkáltatókat. „A munkáltatók különösen nehéz helyzetben vannak a kialakult körülmények között, mégis fontosnak tartjuk, hogy amennyire lehet, védjék és segítsék a megváltozott munkaképességű embereket munkájuk megtartásában, elbocsátásukat különös körültekintéssel mérlegeljék, és tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kényszerű leépítésükre a járványhelyzet idején ne kerüljön sor.”

Érdemes azt is szem előtt tartani az esetleges döntéshelyzetekben, hogy a korlátozások nyári feloldása ismét jelentős munkaerőhiány miatt sok vállalatnál a munkaerő gyors pótlására lesz szükség, amikor is kiemelten értékesek lesznek az igazán lojális megváltozott munkaképességű munkavállalók, akikre számos területen számíthatnak majd a cégek.

Állásajánlataink megváltozott munkaképességű munkavállalóknak

Az aktuális lehetőségekért kattintson a Tovább az állásokra gombra