Így szerepelhetünk jobban a toborzási versenyben

Régóta tartó tendencia, hogy a munkaerőhiány miatt a cégek részéről egyre növekvő erőbefektetést igényel a kollégák megtartása mellett a megfelelő munkaerő megtalálása, toborzása – ennek a legelterjedtebb formája továbbra is az álláshirdetés. Különösen fontos ebben a helyzetben a cégeknek, hogy kitűnjenek a zajból – tekintve, hogy az aktív munkakeresők számára ebben a helyzetben a megszokottnál több pozíció áll a rendelkezésükre, emellett átlagosan mindössze 15 percet foglalkoznak naponta a lehetőségek böngészésével. A munkaerőhiány kezelésére ugyanakkor bizonyos esetekben megoldást jelenthet egy keveset tárgyalt, és a munkaerőpiacon továbbra is jelentősen alulreprezentált csoport, amivel szintén érdemes számolniuk a cégeknek: a megváltozott munkaképességű emberek. 

A cégek 96 százaléka, míg a munkavállalók 72 százaléka tartja az állásportálokat a toborzás elsődleges felületének – világított rá a Profession.hu Kiút a HR bullshitek világából elnevezésű online konferenciája. A Profession.hu korábbi, 2019-es felmérése szerint a magyar internetezők 74 százaléka keres munkát mobiltelefonon és 77 százaléka számítógépen. A mobilon állást keresők aránya a kutatást megelőző három évben 8 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az erre a célra számítógépet használók 19 százalékkal lettek kevesebben.

Kevés időnk van jó benyomást tenni

A fent említett kutatás arra is rámutat, hogy a felgyorsult mindennapokban egy átlagos jelentkező naponta átlagosan 15 percet tölt álláshirdetések böngészésével. Jellemző, hogy reggel otthon vagy útközben gyorsan átfutják az elérhető állásokról szóló hírleveleket, este vagy hétvégén, majd  részletesebben átnézik a szimpatikus találatokat. Akadtak olyanok is, akik a munkahelyükön nyíltan nézelődtek az állásportálon: monoton feladatok között kikapcsolódásként, vagy ebéd utáni pihenés közben böngésztek új kihívásokat keresve. Illetve előfordult, hogy akkor fogtak állások közötti válogatásba, amikor sérelem érte őket a munkahelyükön.

A Profession.hu által végzett friss kutatás rámutat arra, hogy miért jelentős probléma, ha nem megfelelő álláshirdetésekkel toborzunk, és hogyan javítsuk hatékonyságunkat ezen a téren. Minden olyan eset, amikor a munkaadó nem veszi figyelembe a piaci hatásokat, jelöltpreferenciákat, hátrányt jelent a toborzás során, ami csökkenti a sikerességet. „Minden egyes hiba elkövetésével jelentősen redukálódik a potenciális jelöltbázis, így csökken a toborzás sikeressége. Ebből kifolyólag érdemes megismerni a piac működését és a jelöltek preferenciáit. Két dologra fontos különös figyelmet fordítani: az egyik a megfelelő toborzási eszköz kiválasztása a piaci viszonyok függvényében, a másik pedig az eszköz optimális és tudatos használata. Az infláció és a kialakuló ár-bér spirál jelensége például toborzási szempontból azért fontos, mert ezek megjelennek a jelöltek igényeiben, amelyek figyelmen kívül hagyásával, csökkentjük a jelentkezők létszámát” – fogalmazott Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója. 

Fontos az előnyök világos megfogalmazása

A hirdetésfeladás előtt az első dolog, amit érdemes átgondolni, hogy a cég mit kínál a munkavállalónak. Ezek azok a hasznos információk, amelyek leginkább vonzóvá tehetnek és kiemelhetnek egy álláshirdetést a többi közül. Szintén érdemes egyértelműsíteni, ha az adott pozícióval jár valamilyen bónusz, juttatás – ezek az információk szintén növelik a jelentkezési hajlandóságot ennek ellenére alig jelennek meg a hirdetésekben: az éves bónusz az álláshirdetések mindössze 6 százalékában, a cafeteria 12, a mobileszköz biztosítása 5, a szakmai tréning 6, míg a lakhatási támogatás kevesebb, mint 1 százalékban szerepel.

A járványhelyzet idején a cégek és a munkavállalók is túlnyomórészt úgy érzékelik, hogy a távmunkavégzés és a home office elterjedésével nem csökkent a produktivitás, sőt bizonyos esetekben még nőtt is. A Profession.hu és a Boston Consulting Group korábbi felmérése szerint a munkáltatók 86, míg a dolgozók 84 százaléka gondolja így. A cégek jelentős része át is állt teljesen vagy részlegesen otthoni munkavégzésre, ezzel párhuzamosan pedig a munkavállalók részéről is egyre markánsabban fogalmazódik  meg az igény a home office lehetőségére. A távmunkát mint opciót és annak formáját érdemes kommunikálni a hirdetésekben is, hiszen különösen fontos tényezővé vált a munkakeresők számára – ennek ellenére az álláshirdetéseknek mindössze 5 százalékában szerepel. 

Egy alternatív lehetőség

Munkaerőhiányos helyzetben a munkaadóknak különösen ajánlott átgondolniuk a toborzási stratégiájukat. Mivel a sok álláshirdetés miatt nehezebb kiemelkedniük, különösen erőforrás-igényes a jó munkaerő megtalálása egy ilyen helyzetben. Ritkábban tárgyalt megoldás lehet a kihívásra – a toborzási versenyben és a munkaerőpiacon is máig alulreprezentált csoport – a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Mivel lényegesen kevesebb lehetőség áll nyitva az MMK emberek előtt, így könnyebb ebből a munkaerőpiaci csoportból jelölteket bevonni bizonyos pozíciók esetében. A munkafolyamatok újragondolásával, valamint szakértők bevonásával pedig az integrációjuk is hatékonyabbá tehető. A munkaadók erőforrásokat takaríthatnak meg, ha nyitnak e munkavállalói csoport felé, valamint az anyagiak és vállalati értékek terén is profitálhatnak az alkalmazásukkal. 

Bár az említett csoport munkaerőpiaci helyzete jelentős mértékben javult az elmúlt évek során, még mindig rengeteg a kiaknázatlan lehetőség: a KSH adatbázisa alapján 2020 első felében a gazdaságilag aktív megváltozott munkaképességű emberek 9,8 százaléka volt munkanélküli – ez az érték egészségesek esetében mindössze 4,5 százalék volt. A helyzet további javítását tűzte ki célul a Profession.hu Az emberi oldal elnevezésű kampánya, amely keretében 2022 februárja óta jelképes – mindössze 1 Ft-os – összegért biztosít álláshirdetési lehetőséget azoknak, akik megváltozott munkaképességű személyeket keresnek egy pozícióra. A felvételi és integrációs folyamatban, valamint a jogszabályok közötti eligazodásban pedig partnerünk, a KézenFogva Alapítvány segít az érdeklődő munkaadóknak. 

Állásajánlataink megváltozott munkaképességű munkavállalóknak

Az aktuális lehetőségekért kattintson a Tovább az állásokra gombra