Anyagiak terén is jó hatással lehet a cégre, ha MMK-embereket foglalkoztat

A 2021-es tavaszi járványügyi korlátozások feloldása után fellendült a magyar munkaerőpiac, és megugrott az álláshirdetések száma, emiatt jelentős munkaerőhiány alakult ki. Több lehetőség kínálkozik a helyzet kezelésére, van azonban egy ritkábban tárgyalt téma, ami különösen fontos: a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása. Foglalkoztatásuk számos előnnyel járhat: amellett, hogy hasonlóan értékes tagjai lehetnek egy munkahelyi közösségnek, anyagiak terén is érzékelhető eredményt könyvelhet el az őket foglalkoztató vállalat.

2020 rendhagyó év volt, rendhagyó viszonyokat kialakítva a munkaerőpiacon is, amely az 2021-es nyár beköszöntével újjáéledt, majd szeptemberre már egyenesen szárnyalt: a Profession.hu 86 százalékos hirdetésszám növekedést mért adatbázisában az előző év azonos időszakához képest. A gyorsan bekövetkező munkaerő-kereslet jelentős munkaerőhiányt okozott a piacon, így a cégek – reagálva a helyzetre – aktív toborzásba kezdtek. 

Egy kevésbé köztudomású megoldást kínálhat a helyzetre a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása. A KézenFogva Alapítvány például aktívan dolgozik azért, hogy e munkavállalói csoport minél könnyebben és hatékonyabban tudjon elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A szervezet többek között munkavállalóknak és vállalatoknak egyaránt tart tréningeket, ezzel közelebb hozva a munkaerőkeresleti és -kínálati oldalt egymáshoz. 

„Sok munkáltatót az aktív társadalmi szerepvállalás, vagy személyes érintettség, nem utolsó sorban gazdasági érdekek vezetnek, amikor megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása mellett döntenek. A társadalmi szerepvállalás ebben a helyzetben lehet igazán aktív, most van rá igazán nagy szükség” – véli Fehér Miklós, a KézenFogva Alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatás vezetője. 

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához kapcsolódó adó- és egyéb kedvezményekre változatlan formában jogosult a munkáltató. A rehabilitációs hozzájárulási fizetési kötelezettség továbbra is fennáll, tehát azt a huszonöt főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek ezután is fizetniük kell. Ennek összege fejenként és évente az aktuális minimálbér kilencszerese, 2022-ben ez 1 800 000 forint, ha az általuk foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám öt százalékát. Az a munkáltató, aki teljesíti a kvótát, továbbra is mentesül a fizetési kötelezettség alól. A munkáltató ezeken túl érvényesítheti a megváltozott munkaképességű személyek utáni adókedvezményét (szocho), ami a korábbi rehabilitációs kártyával igénybe vehető kedvezményeket váltotta fel.

A járványhelyzet sem korlátozta a munkavállalói csoport munkavégzési lehetőségeit, sőt, az elterjedő home office sokaknak könnyebbséget jelent.  „A megváltozott munkaképességű munkavállalókat semmilyen »foglalkoztatási tilalom« nem érinti, a munkaviszonyukra érvényesek a vészhelyzet előtt fennálló munkajogi normák, ahogy kijárási tilalom sem korlátozza őket, tehát munkavégzés céljából elhagyhatják otthonukat, akkor is, ha az szociális intézmény. Emellett pedig a home office is egy olyan lehetőség, amivel az érintettek szintén élhetnek, illetve munkáltatójuk ezt lerendelheti, amennyiben a munkakör jellege és a technikai feltételek ezt megengedik” – teszi hozzá Fehér Miklós. 

Állásajánlataink megváltozott munkaképességű munkavállalóknak

Az aktuális lehetőségekért kattintson a Tovább az állásokra gombra