Munkaadóknak

Visszatérő kisgyermekes kolléga

A szülési szabadság végére egy munkavállaló szinte teljesen kiesik a munka ritmusából, napi ügyeiből, ezért a visszatérő kollégák fokozott odafigyelést igényelnek a visszailleszkedés ideje alatt. A munkavállaló részéről jelentős életszervezési és munkarendbeli kihívások kerülhetnek a képbe, amelyekkel érdemes együtt foglalkozni, és közös megoldást keresni a jó és lojális szakemberek megtartása érdekében. Az új helyzet munkaszervezés tekintetében kihívásokat és lehetőségeket egyaránt rejt magában.

Ha álláshirdetést szeretne feladni, kattintson ide!

Távollét alatti kapcsolattartás

A szülési szabadságon lévő kollégát érdemes az igényeinek megfelelő mértékben és felületen keresztül informálni a munkahellyel, a közösséggel kapcsolatos fejleményekről, így kevésbé érzi magát elzárva a közösségtől, a cég ügyeitől. Ez a kapcsolattartás a visszatéréskor megkönnyítheti a szakmai és szociális bevonódást is.

Felkészülés a visszatérésre

Legkésőbb a 3. év végének közeledtével a munkavállalónak szükséges bejelentkeznie a cégnél, hogy egyeztessék a folytatást. Ez előbb is megtörténhet indoklás nélkül (a munkáltatóra nem tartozik az ok, amiért a távol lévő munkavállaló ennél korábban menne vissza dolgozni), ami fontos, hogy legalább 30 nappal a munkába állás előtt ezt hivatalosan be kell jelentenie a munkáltatójánál. Fizetés nélküli szabadság megszüntetésére irányuló kérelmet kell beadni írásban. A munkaadó nem mérlegelhet: a bejelentést követő 31. napon aktív állományba kell vennie a szülésről visszatérő alkalmazottat.

A visszatérés előtti időszakban tanácsos egyre inkább rendszeresíteni a konzultációkat az otthon lévő kisgyermekes kollégával. A megbeszélések alkalmával elhangzottak alapján érdemes újragondolni a munkaszervezési szempontokat annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a visszatérés a csapatba. Praktikus előre megtervezni a helyét mind a szervezeten belül (pl. pozíció tekintetében), mind pedig fizikailag (pl. hova fog ülni, milyen munkaeszközök állnak majd a rendelkezésére), hogy minden elkészüljön az érkezésre.

Bevonódás

Nagyban megkönnyítheti a visszatérő kolléga bevonását a cég mindennapi életébe, ha a folyamat fokozatosan történik. Ez kezdetben több odafigyelést igényelhet, gyakoribb visszajelzésekkel mindkét fél részéről, egészen addig, amíg kialakul a megfelelő rendszer, amelynek keretében a leghatékonyabban tudja végezni a kisgyermekes munkavállaló a feladatait a magánéleti szempontokkal összhangban.

Családbarát munkahely körkép

A szülési szabadságról visszatérő munkavállalók megtartása kulcsfontosságú egy cég életében, ugyanis ha adott esetben ez nem sikerül, egy bevált munkaerő helyett kell új felé nyitni, ami jelentős anyagi és humán erőforrást emészt fel. Sok vállalat érti a szülési szabadságról visszatérő, valamint kigyermekes munkavállalók foglalkoztatásának előnyeit: a tisztességes bánásmód értéket teremt, ami növeli a munkavállalók elégedettségét, elkötelezettségét és további lehetőségeket is rejt magában. A kutatásunkból kiderül, hogy a munkavállalók jelentős része érzékeli és értékeli a méltányos bánásmódot: azok között a nők között, akik visszatértek a korábbi munkahelyükre tízből nyolcan úgy érezték, hogy szívesen fogadják őket és segítik a beilleszkedésüket.

Tovább a kutatás eredményeire

Az UNICEF Magyarország missziójának fókuszában a gyermekek jólléte, illetve a gyermekek jogainak védelme áll. Ám tudjuk, hogy a gyermekek életminősége szorosan összefügg a szülők boldogulásával. Az a szülő tud stabil, egészséges, biztonságos alapot nyújtani egy boldog gyerekkorhoz, aki képes összehangolni családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit. Vagyis az a gyermek van jól, aki körül a felnőttek – és elsősorban a szülők – jól vannak. Ebben mindenkinek van feladata: a család valamennyi tagjának, a munkahelyi vezetőknek, a szélesebb társadalomnak és az államnak is. Hiszen a kisgyermekes anyák megfelelő foglalkoztatottsága nem csupán a gazdaság versenyképessége szempontjából fontos, vagy a nemek közötti egyenlőség megteremtésének az alapja, hanem gyermekjogi, gyermekjóléti kérdés is.  

Az UNICEF Magyarország minden olyan üzleti vagy társadalmi kezdeményezést, jó gyakorlatot üdvözöl, amely a gyermekek köré font védőhálót erősíti. Számos társadalomtudományi kutatás vizsgálta már a nők társadalmi és munkaerőpiaci helyzetét, ám kevés vizsgálat összpontosít a szülés utáni visszatérésükre a munka világába. A Profession.hu által, az UNICEF Magyarország munkatársainak szakmai tanácsai alapján készített tanulmány pillanatképet ad a kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzetéről és lehetőségeiről és az UNICEF Magyarország korábbi, 2020-ban végzett sokrétű kutatási projektjére épül. Mindkét kutatás eredményei és részletes adatai elérhetőek azemberioldal.hu felületén. 

Az UNICEF Magyarország a Profession.hu-n meghirdetett állásokat és az oldalon megjelenített munkahelyeket egyedileg nem vizsgálta és nem célja ösztönözni a kisgyermekes anyák munkavállalását vagy a megjelenített konkrét állásokra való jelentkezését. 

A Profession.hu-val való együttműködés során az UNICEF Magyarország kizárólag szakmai tanácsokkal segítette a céget abban, hogy az minél relevánsabb információkkal rendelkezzen a kisgyermekes szülőket érintő olyan munkaerőpiaci kihívásokról, amelyeknek közvetlen hatása van a gyermekek jövőjére és jóllétére. 

Tovább az Unicef Magyarország aloldalára

Kisgyermekeseknek ajánlott állás meghirdetése

Az elfogadó, társadalmilag felelősen működő cégkultúrával rendelkező vállalkozások vonzóbbak a partnerek és a munkavállalók számára egyaránt, ennek pedig szerves eleme a kisgyermekesekkel való méltányos bánásmód is.

Amennyiben az önök cégénél is elérhető olyan állás, amely kedvező feltételeket kínál 
a kisgyermekes munkavállalóknak, hirdesse meg, jelölje be, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetésfeladás

 

Már feladta hirdetését? 

Állítsa be utólag, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetés módosítása

 

Miért érdemes hirdetését kisgyermekeseknek ajánlottnak jelölnie?

  • Így több felületről lesz elérhető a munkavállalók számára, ezáltal akár több jelentkezés érkezhet rá.
  • Cége bekerül azok közé a munkaadók közé, amelyek kisgyermekes munkavállalókat 
is várnak – és ez pozitívan hat 
a munkáltatói márkájára.
  • Részt vesz a mozgalmunkban, amellyel támogatja a kisgyermekes munkavállalók elhelyezkedését.
A Profession.hu kisgyermekeseknek ajánlott munkákat tartalmazó gyűjteményében azok az álláshirdetések kapnak helyet, amelyeknél a munkáltató jelezte, hogy a meghirdetett állás megfelelő lehet a kisgyerekes szülők számára is. A listában megjelenő hirdetések kisgyermekeseknek ajánlottként történő jelölését sem a Profession.hu, sem az UNICEF Magyarország nem ellenőrzi.