Munkaadóknak

Várandós kolléga

Mit tehet egy cég, ha egy munkavállalója bejelenti, hogy gyereket vár? A legjobb, ha már előre készül egy protokollal az ilyen helyzetekre, amely szerint eljár. Az emberi oldal támogatást nyújt az elfogadó, családbarát munkahelyek elterjedéséhez Magyarországon: az alapvető, kötelező jogi és pénzügyi feladatokon, valamint az ezt meghaladó emberi kérdéseken vezeti végig az érdeklődőket.

Ha álláshirdetést szeretne feladni, kattintson ide!

Pozitív céges kultúra és megítélés

Miért lehet vonzóbb egy családbarát vállalat? Hogyan teremthetünk munkáltatóként megbízható és biztonságos környezetet? Milyen szolgáltatásokat érdemes nyújtanunk ehhez? A családbarát szemlélet egy cég számára versenyelőnyt jelenthet a munkaerőpiacon, és nemcsak a külső, hanem a belső megítélésre is pozitívan hat. Érintettségüktől függetlenül erősíti a meglévő kollégák bizalmát, elkötelezettségét a vállalat iránt – ezzel erősítve a jó szakemberek megszerzése mellett a tehetségek megtartását is.

Helyettesítés megoldása 

A megfelelő helyettesítési rendszer kialakítása valójában nem csak a gyermekvállalás miatt távol lévő kollégák miatt fontos. A megfelelően működő helyettesítési rendszer üzleti szempontból is elengedhetetlen, ami a folytonosság miatt alapvető – szükség van rá például egy hétköznapi betegség, azonnali hatályú felmondás kezelésekor is. Plusz idő- és energiaráfordítást igényel ugyan, de hosszú távon mindenképp megéri. A helyettesítést megkönnyíti, ha a csapaton belül mindenki számára elérhetőek a folyamatleírások, a feladatok dokumentációi.

Kilépés

Távozása előtt érdemes beszélgetést szervezni az érintett kollégával, annak érdekében, hogy világosan lássuk egyéni elképzeléseit, esetleg már körvonalazott terveit. Érdemes mindkét fél részéről tisztázni az átadás menetét is, és az erre vonatkozó igényeket annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben induljon el a helyettesítés.

Családbarát munkahely körkép

A szülési szabadságról visszatérő munkavállalók megtartása kulcsfontosságú egy cég életében, ugyanis ha adott esetben ez nem sikerül, egy bevált munkaerő helyett kell új felé nyitni, ami jelentős anyagi és humán erőforrást emészt fel. Sok vállalat érti a szülési szabadságról visszatérő, valamint kigyermekes munkavállalók foglalkoztatásának előnyeit: a tisztességes bánásmód értéket teremt, ami növeli a munkavállalók elégedettségét, elkötelezettségét és további lehetőségeket is rejt magában. A kutatásunkból kiderül, hogy a munkavállalók jelentős része érzékeli és értékeli a méltányos bánásmódot: azok között a nők között, akik visszatértek a korábbi munkahelyükre tízből nyolcan úgy érezték, hogy szívesen fogadják őket és segítik a beilleszkedésüket.

Tovább a kutatás eredményeire

Az UNICEF Magyarország missziójának fókuszában a gyermekek jólléte, illetve a gyermekek jogainak védelme áll. Ám tudjuk, hogy a gyermekek életminősége szorosan összefügg a szülők boldogulásával. Az a szülő tud stabil, egészséges, biztonságos alapot nyújtani egy boldog gyerekkorhoz, aki képes összehangolni családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit. Vagyis az a gyermek van jól, aki körül a felnőttek – és elsősorban a szülők – jól vannak. Ebben mindenkinek van feladata: a család valamennyi tagjának, a munkahelyi vezetőknek, a szélesebb társadalomnak és az államnak is. Hiszen a kisgyermekes anyák megfelelő foglalkoztatottsága nem csupán a gazdaság versenyképessége szempontjából fontos, vagy a nemek közötti egyenlőség megteremtésének az alapja, hanem gyermekjogi, gyermekjóléti kérdés is.

Az UNICEF Magyarország minden olyan üzleti vagy társadalmi kezdeményezést, jó gyakorlatot üdvözöl, amely a gyermekek köré font védőhálót erősíti. Számos társadalomtudományi kutatás vizsgálta már a nők társadalmi és munkaerőpiaci helyzetét, ám kevés vizsgálat összpontosít a szülés utáni visszatérésükre a munka világába. A Profession.hu által, az UNICEF Magyarország munkatársainak szakmai tanácsai alapján készített tanulmány pillanatképet ad a kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzetéről és lehetőségeiről és az UNICEF Magyarország korábbi, 2020-ban végzett sokrétű kutatási projektjére épül. Mindkét kutatás eredményei és részletes adatai elérhetőek azemberioldal.hu felületén. 

Az UNICEF Magyarország a Profession.hu-n meghirdetett állásokat és az oldalon megjelenített munkahelyeket egyedileg nem vizsgálta és nem célja ösztönözni a kisgyermekes anyák munkavállalását vagy a megjelenített konkrét állásokra való jelentkezését. 

A Profession.hu-val való együttműködés során az UNICEF Magyarország kizárólag szakmai tanácsokkal segítette a céget abban, hogy az minél relevánsabb információkkal rendelkezzen a kisgyermekes szülőket érintő olyan munkaerőpiaci kihívásokról, amelyeknek közvetlen hatása van a gyermekek jövőjére és jóllétére. 

Tovább az Unicef Magyarország aloldalára

Kisgyermekeseknek ajánlott állás meghirdetése

Az elfogadó, társadalmilag felelősen működő cégkultúrával rendelkező vállalkozások vonzóbbak a partnerek és a munkavállalók számára egyaránt, ennek pedig szerves eleme a kisgyermekesekkel való méltányos bánásmód is.

Amennyiben az önök cégénél is elérhető olyan állás, amely kedvező feltételeket kínál 
a kisgyermekes munkavállalóknak, hirdesse meg, jelölje be, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetésfeladás

 

Már feladta hirdetését? 

Állítsa be utólag, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetés módosítása

 

Miért érdemes hirdetését kisgyermekeseknek ajánlottnak jelölnie?

  • Így több felületről lesz elérhető a munkavállalók számára, ezáltal akár több jelentkezés érkezhet rá.
  • Cége bekerül azok közé a munkaadók közé, amelyek kisgyermekes munkavállalókat 
is várnak – és ez pozitívan hat 
a munkáltatói márkájára.
  • Részt vesz a mozgalmunkban, amellyel támogatja a kisgyermekes munkavállalók elhelyezkedését.
A Profession.hu kisgyermekeseknek ajánlott munkákat tartalmazó gyűjteményében azok az álláshirdetések kapnak helyet, amelyeknél a munkáltató jelezte, hogy a meghirdetett állás megfelelő lehet a kisgyerekes szülők számára is. A listában megjelenő hirdetések kisgyermekeseknek ajánlottként történő jelölését sem a Profession.hu, sem az UNICEF Magyarország nem ellenőrzi.