Munkaadóknak

Kisgyermekes munkavállaló foglalkoztatása

A kisgyermekes munkavállalók munkarendjének megszervezése tartalmaz különleges emberi és szakmai igényeket. A gördülékeny munkavégzés érdekében kompromisszumokat kell hoznia a munkáltatónak és a munkavállalónak is. Ennek kereteit a leghatékonyabban rendszeres kommunikációval teremthetik meg. Az igények tisztázásával és figyelembevételével a cégek meg tudják tartani a bevált szakembereiket, a szülők pedig nem aggódnak a munkahelyi ügyek miatt, így a gyermek egy olyan családban élhet, amelynek nyugalmát nem zavarja meg az álláskereséssel, munkahelyváltással járó bizonytalanság és aggodalom. „Az UNICEF Magyarország munkájának fókuszában a gyermekek jogainak védelme áll. Stabil hátteret egy egészséges, biztonságos, boldog gyerekkorhoz az a szülő tud nyújtani, aki a szűkebb és tágabb környezet megfelelő támogatásával képes összehangolni egymással a családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit” – hangsúlyozza az UNICEF Magyarország. „A gyermekek és fiatalok mentális egészsége egész társadalmunk érdeke, amelynek támogatásával az UNICEF Magyarország 2021 óta kiemelten foglalkozik.”

Ha álláshirdetést szeretne feladni, kattintson ide!

Lehetőségek és pozitívumok

Látható a kapcsolat a családbarát munkáltatói intézkedések és humánus, emberi megközelítés, valamint egy jól működő vállalat képe között. Az elmúlt években számos vállalatnak jelentett problémát a megfelelő munkaerő megtalálása és a bevált, jó szakemberek megtartása. A nagy fluktuáció mellett akadozva működik számos szervezet, ráadásul a folyamatos toborzás jelentős erőforrásokat emészt fel. A hasonló helyzetekben különösen fontos és ajánlott az évek óta a cégnél dolgozó, megbízható és bevált szakembereket megtartani, ezt a vállalatok is pontosan tudják. Sokkal jobban járnak, ha külön odafigyelnek a várandós és kisgyermekes kollégákra, és segítik őket annak érdekében, hogy visszatérésükkor, hosszú távon is számíthassanak egymásra. Ez megelőzi azt is, hogy a munkaadó belekezdjen egy extra erőforrás-igényű toborzási folyamatba, amely végén egy még ismeretlen kollégát vesz fel. Időbe telik a betanítás és a cég működésének megismertetése – és mindig számolni kell a bizonytalansággal is, hogy az illető munkavégzése nem illeszkedik a cég elvárásaihoz.

Visszatérés és beilleszkedés

A kismamának kell bejelentkeznie a munkahelyén, jelezve, hogy mikortól állna újra munkába. Gyakori kérés ilyenkor, hogy csökkentett munkaidőben dolgozhasson egy ideig, napi 4 vagy 6 órában, amíg a megszaporodott otthoni teendőkkel is számolnia kell. A HR-szakember szerint a 4 órás munkaidő lehet inkább a praktikus ilyenkor, a 6 órás munkaidőt pedig érdemes minden helyzetben alaposan megfontolnia és átbeszélnie a két félnek, mielőtt erre esik a választás – ugyanis utóbbiból általában 8 óra munka lesz a valóságban, sőt olykor még ennél is több. A kismamák gyakran többet dolgoznak, hogy kompenzálják a rugalmasságot és az extra megértést, amit igényelnek. Ilyen szituációban a 6 óra nehezen tartható, így kedvezőtlen a munkavállalónak, hiszen teljes állásban dolgozik, csökkentett fizetésért. Megoldást jelenthet erre egy átmeneti, pár hónapos tesztidőszak, amely végén a tapasztalatok átbeszélésével újratárgyalható a munkarend.

Családbarát munkahely körkép

A szülési szabadságról visszatérő munkavállalók megtartása kulcsfontosságú egy cég életében, ugyanis ha adott esetben ez nem sikerül, egy bevált munkaerő helyett kell új felé nyitni, ami jelentős anyagi és humán erőforrást emészt fel. Sok vállalat érti a szülési szabadságról visszatérő, valamint kigyermekes munkavállalók foglalkoztatásának előnyeit: a tisztességes bánásmód értéket teremt, ami növeli a munkavállalók elégedettségét, elkötelezettségét és további lehetőségeket is rejt magában. A kutatásunkból kiderül, hogy a munkavállalók jelentős része érzékeli és értékeli a méltányos bánásmódot: azok között a szülők között, akik visszatértek a korábbi munkahelyükre tízből nyolcan úgy érezték, hogy szívesen fogadják őket és segítik a beilleszkedésüket.

Tovább a kutatás eredményeire

Az UNICEF Magyarország missziójának fókuszában a gyermekek jólléte, illetve a gyermekek jogainak védelme áll. Ám tudjuk, hogy a gyermekek életminősége szorosan összefügg a szülők boldogulásával. Az a szülő tud stabil, egészséges, biztonságos alapot nyújtani egy boldog gyerekkorhoz, aki képes összehangolni családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit. Vagyis az a gyermek van jól, aki körül a felnőttek – és elsősorban a szülők – jól vannak. Ebben mindenkinek van feladata: a család valamennyi tagjának, a munkahelyi vezetőknek, a szélesebb társadalomnak és az államnak is. Hiszen a kisgyermekes anyák megfelelő foglalkoztatottsága nem csupán a gazdaság versenyképessége szempontjából fontos, vagy a nemek közötti egyenlőség megteremtésének az alapja, hanem gyermekjogi, gyermekjóléti kérdés is. 

Az UNICEF Magyarország minden olyan üzleti vagy társadalmi kezdeményezést, jó gyakorlatot üdvözöl, amely a gyermekek köré font védőhálót erősíti. Számos társadalomtudományi kutatás vizsgálta már a nők társadalmi és munkaerőpiaci helyzetét, ám kevés vizsgálat összpontosít a szülés utáni visszatérésükre a munka világába. A Profession.hu által, az UNICEF Magyarország munkatársainak szakmai tanácsai alapján készített tanulmány pillanatképet ad a kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzetéről és lehetőségeiről és az UNICEF Magyarország korábbi, 2020-ban végzett sokrétű kutatási projektjére épül. Mindkét kutatás eredményei és részletes adatai elérhetőek azemberioldal.hu felületén. 

Az UNICEF Magyarország a Profession.hu-n meghirdetett állásokat és az oldalon megjelenített munkahelyeket egyedileg nem vizsgálta és nem célja ösztönözni a kisgyermekes anyák munkavállalását vagy a megjelenített konkrét állásokra való jelentkezését. 

A Profession.hu-val való együttműködés során az UNICEF Magyarország kizárólag szakmai tanácsokkal segítette a céget abban, hogy az minél relevánsabb információkkal rendelkezzen a kisgyermekes szülőket érintő olyan munkaerőpiaci kihívásokról, amelyeknek közvetlen hatása van a gyermekek jövőjére és jóllétére. 

Tovább az Unicef Magyarország aloldalára

Kisgyermekeseknek ajánlott állás meghirdetése

Az elfogadó, társadalmilag felelősen működő cégkultúrával rendelkező vállalkozások vonzóbbak a partnerek és a munkavállalók számára egyaránt, ennek pedig szerves eleme a kisgyermekesekkel való méltányos bánásmód is.

Amennyiben az önök cégénél is elérhető olyan állás, amely kedvező feltételeket kínál 
a kisgyermekes munkavállalóknak, hirdesse meg, jelölje be, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetésfeladás

 

Már feladta hirdetését? 

Állítsa be utólag, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetés módosítása

 

Miért érdemes hirdetését kisgyermekeseknek ajánlottnak jelölnie?

  • Így több felületről lesz elérhető a munkavállalók számára, ezáltal akár több jelentkezés érkezhet rá.
  • Cége bekerül azok közé a munkaadók közé, amelyek kisgyermekes munkavállalókat 
is várnak – és ez pozitívan hat 
a munkáltatói márkájára.
  • Részt vesz a mozgalmunkban, amellyel támogatja a kisgyermekes munkavállalók elhelyezkedését.
A Profession.hu kisgyermekeseknek ajánlott munkákat tartalmazó gyűjteményében azok az álláshirdetések kapnak helyet, amelyeknél a munkáltató jelezte, hogy a meghirdetett állás megfelelő lehet a kisgyerekes szülők számára is. A listában megjelenő hirdetések kisgyermekeseknek ajánlottként történő jelölését sem a Profession.hu, sem az UNICEF Magyarország nem ellenőrzi.