Munkaadóknak

Várandós és kisgyermekes munkavállalók foglalkoztatása

Az, amikor egy kolléga szülési szabadságra megy, nem csak az ő, 
hanem a cég életében is jelentős változást eredményezhet – különösen
igaz ez a kisebb létszámú vállalatok esetében. A munkából kieső
munkatárs pótlására a cégnek általában új munkavállalót kell felvennie, majd betanítania, ami jelentős humán és anyagi erőforrásokat emészt fel. Több fronton is bonyolult a helyzet, előzetes információgyűjtéssel, tudatos felkészüléssel és céges protokoll kialakításával azonban jelentősen csökkenthetőek a súrlódások, így könnyebb a bevált szakemberek megtartása. Ennek következtében a munkaadók könnyebben meg tudják tartani a bevált szakembereiket, a szülő nem aggódik a munkahelye miatt, a gyermek pedig egy olyan családban élhet, amelynek nyugalmát nem zavarja meg az álláskereséssel, munkahelyváltással járó bizonytalanság és aggodalom.

 

Ha álláshirdetést szeretne feladni, kattintson ide!

Várandós kolléga

Hogyan készülhetünk fel a munkavállalók szülési szabadság alatti kiesésére munkaadóként? Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani ilyenkor? Hogyan segíthetjük elő, hogy a bevált, megbízható szakemberek a későbbiekben is a csapatban maradjanak?

Bővebben

Visszatérő kisgyermekes kolléga

A szülési szabadság végére egy munkavállaló szinte teljesen kiesik a munka ritmusából, napi ügyeiből, ezért a visszatérő kollégák fokozott odafigyelést igényelnek a visszailleszkedés ideje alatt. A munkavállaló részéről jelentős életszervezési és munkarendbeli kihívások kerülhetnek a képbe, amelyekkel érdemes együtt foglalkozni, és közös megoldást keresni a jó és lojális szakemberek megtartása érdekében. Az új helyzet munkaszervezés tekintetében kihívásokat és lehetőségeket egyaránt rejt magában.

Bővebben

Kisgyermekes munkavállaló foglalkoztatása

A gyermekvállalás a magánélet gyökeres átalakulásával jár, ami gyakran kihat a munkahelyi tevékenységre is. A megváltozott helyzet akár új lehetőségeket is jelenthet a munkaszervezés terén. 
Egy kisgyermekes kolléga – legyen az új vagy szülési szabadságról visszatérő – nagymértékben színesítheti a céges kultúrát, a közösséget, miközben a vállalatról mind kifelé, mind befelé markáns üzenetet közvetít az, hogy hogyan bánik a várandós és kisgyermekes kollégákkal. Ezzel erősíthető a munkáltatói márka, tehát közvetlen versenyelőnyre tehetnek szert azok a vállalatok, amelyek kialakítanak egy stratégiát ezekre a helyzetekre.

Bővebben

Családbarát munkahely körkép

Magyarországon a nők közel fele gyermeke megszületése után nem megy vissza az eredeti munkahelyére dolgozni – és sok esetben nem a saját döntéséből. Ezzel szemben a munkáltatók többsége úgy gondolja, hogy rugalmasan kezeli a helyzetet, és megfelelő feltételeket nyújt a visszatérő kismamáknak. Sok vállalatnál felismerték, hogy érdemes odafigyelni a kisgyermekes dolgozóik igényeire, hiszen így nem veszítenek el egy több éves tapasztalattal rendelkező munkavállalót, akinek pótlása egy új kollégával nagy kihívást jelenthet.

Az üzleti érdek mellett azonban nem hagyható figyelmen kívül a kérdés társadalmi vonatkozása és az emberiesség elve sem. Munkáltatóként nem csupán azért kell jól bánnunk a várandós nőkkel és a kismamákkal, újdonsült szülőkkel, mert ez kedvező a vállalat számára, hanem azért is, mert a támogatás, a megértés, egymás segítése, az empátia olyan univerzális értékeink, amelyek nem csak civilként, de munkaadóként is érvényesek – hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyarország.

Tovább a kutatás eredményeire

Az UNICEF Magyarország missziójának fókuszában a gyermekek jólléte, illetve a gyermekek jogainak védelme áll. Ám tudjuk, hogy a gyermekek életminősége szorosan összefügg a szülők boldogulásával. Az a szülő tud stabil, egészséges, biztonságos alapot nyújtani egy boldog gyerekkorhoz, aki képes összehangolni családi és munkahelyi feladatait, szülői és szakmai ambícióit. Vagyis az a gyermek van jól, aki körül a felnőttek – és elsősorban a szülők – jól vannak. Ebben mindenkinek van feladata: a család valamennyi tagjának, a munkahelyi vezetőknek, a szélesebb társadalomnak és az államnak is. Hiszen a kisgyermekes anyák megfelelő foglalkoztatottsága nem csupán a gazdaság versenyképessége szempontjából fontos, vagy a nemek közötti egyenlőség megteremtésének az alapja, hanem gyermekjogi, gyermekjóléti kérdés is.

Az UNICEF Magyarország minden olyan üzleti vagy társadalmi kezdeményezést, jó gyakorlatot üdvözöl, amely a gyermekek köré font védőhálót erősíti. Számos társadalomtudományi kutatás vizsgálta már a nők társadalmi és munkaerőpiaci helyzetét, ám kevés vizsgálat összpontosít a szülés utáni visszatérésükre a munka világába. A Profession.hu által, az UNICEF Magyarország munkatársainak szakmai tanácsai alapján készített tanulmány pillanatképet ad a kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzetéről és lehetőségeiről és az UNICEF Magyarország korábbi, 2020-ban végzett sokrétű kutatási projektjére épül. Mindkét kutatás eredményei és részletes adatai elérhetőek azemberioldal.hu felületén. 

Az UNICEF Magyarország a Profession.hu-n meghirdetett állásokat és az oldalon megjelenített munkahelyeket egyedileg nem vizsgálta és nem célja ösztönözni a kisgyermekes anyák munkavállalását vagy a megjelenített konkrét állásokra való jelentkezését. 

A Profession.hu-val való együttműködés során az UNICEF Magyarország kizárólag szakmai tanácsokkal segítette a céget abban, hogy az minél relevánsabb információkkal rendelkezzen a kisgyermekes szülőket érintő olyan munkaerőpiaci kihívásokról, amelyeknek közvetlen hatása van a gyermekek jövőjére és jóllétére. 

Tovább az Unicef Magyarország aloldalára

Kisgyermekeseknek ajánlott állás meghirdetése

Az elfogadó, társadalmilag felelősen működő cégkultúrával rendelkező vállalkozások vonzóbbak a partnerek és a munkavállalók számára egyaránt, ennek pedig szerves eleme a kisgyermekesekkel való méltányos bánásmód is.

Amennyiben az önök cégénél is elérhető olyan állás, amely kedvező feltételeket kínál 
a kisgyermekes munkavállalóknak, hirdesse meg, jelölje be, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetésfeladás

 

Már feladta hirdetését? 

Állítsa be utólag, hogy kisgyermekeseknek ajánlott és írja le az „Amit kínálunk” részbe, hogy miért!

Hirdetés módosítása

 

Miért érdemes hirdetését kisgyermekeseknek ajánlottnak jelölnie?

  • Így több felületről lesz elérhető a munkavállalók számára, ezáltal akár több jelentkezés érkezhet rá.
  • Cége bekerül azok közé a munkaadók közé, amelyek kisgyermekes munkavállalókat 
is várnak – és ez pozitívan hat 
a munkáltatói márkájára.
  • Részt vesz a mozgalmunkban, amellyel támogatja a kisgyermekes munkavállalók elhelyezkedését.
A Profession.hu kisgyermekeseknek ajánlott munkákat tartalmazó gyűjteményében azok az álláshirdetések kapnak helyet, amelyeknél a munkáltató jelezte, hogy a meghirdetett állás megfelelő lehet a kisgyerekes szülők számára is. A listában megjelenő hirdetések kisgyermekeseknek ajánlottként történő jelölését sem a Profession.hu, sem az UNICEF Magyarország nem ellenőrzi.